Προληπτικός Έλεγχος


Ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η πρόληψη.

Ειδικότερα στον καρκίνο του μαστού, όταν αυτός είναι εύρημα του προληπτικού ελέγχου, η ίαση επιτυγχάνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, και μάλιστα με την αποφυγή σε ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών του επίπονου σταδίου της χημειοθεραπείας.

Η πρόληψη στον καρκίνο του μαστού, ξεκινάει για κάθε γυναίκα γύρω στην ηλικία των 20 χρόνων, με την εξοικείωση πρώτα απ’ όλα με τους φυσιολογικούς μαστούς της.

Η παρατήρηση σε συνδυασμό με την αυτοεξέταση έχουν ως στόχο να γνωρίζει η γυναίκα τόσο καλά τους φυσιολογικούς μαστούς της, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Επίμονος πόνος στον ένα μαστό

Οίδημα ή φλεγμονή

Ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού και πληγή που δεν κλείνει

Έκκριμα θηλής

Εισολκή θηλής

Ψηλαφητή περιοχή / μόρφωμα στον μαστό

Ρίκνωση του δέρματος

Αλλαγή του σχήματος του μαστού

Ψηλαφητή μάζα στη μασχάλη

Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 7ης – 12ης μέρας του κύκλου για γυναίκες που έχουν την περίοδό τους, ενώ για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μια συγκεκριμένη μέρα του μήνα. Όσο πιο συστηματική είναι η ενασχόληση κάθε γυναίκας με το σώμα της, κάνοντας αυτοεξέταση μια φορά το μήνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρώιμης εντόπισης κάποιας αλλαγής στο μαστό. Αν υπάρχει κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα είναι να απευθυνθεί η γυναίκα σε έναν ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο.

Συστήνεται ο πρώτος απεικονιστικός έλεγχος με υπέρηχο μαστών να γίνεται στην ηλικία των 25 και να επαναληφθεί το πολύ άλλες 2 φορές μέχρι την ηλικία των 30, εφόσον δεν υπάρχουν ειδικά ευρήματα.

Από την ηλικία των 30 συστήνεται ο ετήσιος υπέρηχος και κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού - μαστολόγο κάθε 1 με 3 χρόνια, ανάλογα με τα ευρήματα.

Η πρώτη μαστογραφία, η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς, που σκοπό έχει να απεικονιστεί ο φυσιολογικός νεανικός μαστός και να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης με αυτές που θα ακολουθήσουν μετά την ηλικία των 40, προτείνεται να γίνει μεταξύ των ηλικιών 35 και 40.

Ο μέσος γυναικείος πληθυσμός καλό θα είναι να ξεκινήσει την ετήσια μαστογραφία από την ηλικία των 40 και να συνοδεύεται αυτή από υπερηχογράφημα μαστών καθώς και κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού - μαστολόγο. Ο συνδυασμός απεικονιστικών εξετάσεων και κλινικής εξέτασης προσφέρει πληρέστερη δικλείδα ασφαλείας, και ισχυρότερη σιγουριά να εντοπιστούν ύποπτες προς περαιτέρω διερεύνηση βλάβες.

Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία ή αλλιώς τομοσύνθεση και η μαγνητική μαστογραφία, υπάρχουν στην ιατρική φαρέτρα της πρόληψης και χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως γυναίκες με υπέρπυκνη σύσταση μαστών ή γυναίκες με αυξημένο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και πάντα αφού συμβουλευτεί ειδικό χειρουργό μαστού - μαστολόγο.

Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού

Η πρόληψη βέβαια όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού που επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, αφορά και την καθημερινότητα μιας γυναίκας. Η σωστή, υγιεινή διατροφή ωφελεί και στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού και περιλαμβάνει:

Καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Αντικατάσταση των λιπαρών ουσιών με ελαιόλαδο

Κατανάλωση λευκής πρωτεΐνης (ψάρια και κοτόπουλο) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Περιορισμός της κατανάλωση κόκκινης πρωτεΐνης (κρέας) και των παραγώγων της (ιδιαίτερα των αλλαντικών)

Κατανάλωση σε εβδομαδιαία βάση οσπρίων και δημητριακών, μη επεξεργασμένων κατά προτίμηση

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Αποφυγή των λιπαρών οξέων, όπως τα τηγανιτά φαγητά, το fast food και οι προπαρασκευασμένες τροφές

Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού

Η τακτική άσκηση που εξασφαλίζει σωστό σωματικό βάρος, ευεξία και σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία, θωρακίζει το σώμα ενάντια στην καρκινογένεση.

Σε όλα αυτά θα μπορούσε κανείς να προσθέσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έντονα στρεσογόνων καταστάσεων της καθημερινότητας και την καλή ποιότητα ύπνου, ως βασικούς παράγοντες ενάντια στον καρκίνο.

Εν κατακλείδει, αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι η πρόληψη που είναι συνδυασμός των ατομικών συνηθειών και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα πιο δυνατή από τον καρκίνο, να εξασφαλίσει υγεία και απρόσκοπτη συνέχεια στις οικογενειακές, εργασιακές και κοινωνικές υποχρεώσεις της.

Share by: