Στις καλοήθεις παθήσεις του μαστού που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από διαβεβαίωση και παρακολούθηση της ασθενούς.
Στην περίπτωση των κύστεων που αποτελούν το συνηθέστερο εύρημα του προληπτικού ελέγχου, η παρακολούθηση στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου είναι η ενδεδειγμένη, ενώ παρέμβαση, συνήθως παρακέντηση αυτών απαιτείται μόνο αν η κύστη είναι μεγάλη ή φλεγμαίνει και προκαλεί συμπτωματολογία, συνήθως πόνο.
Τα νεανικά ιναδενώματα, επίσης πολύ συνηθισμένα, μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζει ιναδένωμα μαστού, απλά παρακολουθούνται. Ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης, τίθεται στην περίπτωση επιθυμίας της ασθενούς ή αν τα ιναδενώματα έχουν τέτοιο μέγεθος ή θέση στο μαστό, που προκαλούν συμπτώματα όπως άλγος ή δυσμορφία.
Η μαστίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή του μαστού, εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της λοχίας και απαιτεί αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αντιβίωση. Η νόσος του Mondor, η επιπολής θρομβοφλεβίτιδα του μαστού, εμφανίζεται σε περιπτώση υποκείμενης θρόμβωσης, ή μετά από χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία στο μαστό και αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη αγωγή και εφαρμογή θερμών επιθεμάτων.
Η γυναικομαστία που εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 30-50% του πληθυσμού των αντρών, αποτελεί καλοήθης κατάσταση που οφείλεται στην υπεροχή της δράσης των οιστρογόνων έναντι των ανδρογόνων. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία και υποχωρεί μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας, ενώ άλλοτε υποχωρεί με την αντιμετώπιση του εκλυτικού αιτίου (φάρμακα, υποκείμενη παθολογία, παχυσαρκία).
Στην περίπτωση της αδένωσης, που αποτελεί μια κατάσταση υπερπλασίας του μαζικού αδένα, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από παρακολούθηση στα πλαίσια της πρόληψης.
Στην κατηγορία αυτών των παθήσεων, που η διάγνωση τίθεται με προηγηθείσα βιοψία, η αντιμετώπιση είναι η χειρουργική εξαίρεση της βλάβης. Οι τεχνικές της χειρουργικής αφαίρεσης είναι οι ογκοπλαστικές, που εξασφαλίζουν εκτομή της βλάβης και ταυτόχρονη διατήρηση του μεγέθους και του σχήματος του μαστού.
Απαραίτητη, στην περίπτωση ύπαρξης ύποπτης για κακοήθεια βλάβης, είναι η βιοψία με τέμνουσα βελόνα (core biopsy). Η βιοψία μιας τέτοιας βλάβης, επιβεβαιώνει ή όχι αρχικά την υποψία και καταδεικνύει τον τύπο της καρκινικής βλάβης. Ανάλογα με το είδος του καρκίνου και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά και πληροφορίες μπορεί να τεθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, που τείνει να είναι πλέον εξατομικευμένο.
Η θεραπεία του καρκίνου μαστού περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Η χειρουργική του μαστού περιλαμβάνει:
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυυνατόν.
Ουψ, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανα.
All Rights Reserved
Ειδικός Χειρουργός Μαστού Σταύρος Λ. Ιντζές -
Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική προστασίας δεδομένων | Powered By Vrisko.gr